Danes je 30.1.2023

Input:

DDV in DDPO vidik organizacije sestanka

6.11.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

2022.11.2.2 DDV in DDPO vidik organizacije sestanka

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer, mag. Katja Erjavšek Malič, KER

Na vas se obračam z vprašanjem glede odbitka DDV na prejetem računu. Smo slovensko podjetje, zavezanec za DDV. Stranka nam je zaračunala organizacijo sestanka v mestu v državi članici EU (ni Slovenija) X evrov + 22 % DDV = Y evrov. To ni turistična agencija, temveč poslovni partner, ki je istočasno potoval na sestanek v mesto v državi članici EU in je preko svojega podjetja kupil letalske karte, nočitev ,cestnine... še za našega zaposlenega. Ob pozivu razčlenitve stroškov smo prejeli tudi specifikacijo, ki se glasi: hotel, letalo, gorivo, parkirnina, cestnina in taxi + ostalo (na vse zneske je obračunan 22 % DDV). Menim, da stranka od letalskih kart in hotelske nastanitve ni dolžna obračunati slovenskega DDV, računa pa zagotovo ne bo popravljala. Ali si lahko odbijemo DDV od zaračunanih storitev? Bi bil neodbiti DDV v tem primeru davčno priznan strošek ali ne?

DDV vidik

Če pravilno razumem vaše vprašanje, je davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji, davčnemu zavezancu, ki ima prav tako sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji (vaši družbi), v svojem imenu prezaračunal storitve nastanitve in prevoza ter stroškov povezanih s tem.

Skladno s 47. členom Direktive o DDV (povzema ga 27. člen ZDDV-1) je kraj opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami, vključno s